3X WHY FEAR IS OVERRATED

Mahlia Joenoes, 7 september 2020

Angst wordt overschat

Maar… waarom dan eigenlijk?

Vandaag deel ik drie van mijn grootste overtuigingen met jullie, over waarom we angst overschatten en te veel keuzes maken vanuit een ‘fear mindset’.

Angstig zijn is heel vervelend.

We leven met z’n allen met veel angsten; hoe gaat het met de economie, de mondiale gezondheid, hoe gaan we in hemelsnaam die klimaatdoelstellingen behalen, de wereld eindelijk een beetje beter maken?

Op persoonlijk niveau leven we met zo mogelijk nog meer angsten.

Het kunnen kleine dingen zijn, zoals stress, spanning, twijfel. Kleine dingen die bij elkaar opgeteld toch een effect op je leven kunnen hebben. En die waarschijnlijk een rem zijn op het maken van keuzes en belangrijke stappen.

Dat is zonde en helemaal niet nodig, maar wel verklaarbaar:

  1. We zijn sneller hogerop in de ‘food chain’ gekomen, dan dat ons brein is mee geëvolueerd (Y.N.Harari, 2011).

Als je vanuit evolutionair perspectief naar angst kijkt, zie je dat het als doel heeft ons levend te houden. Millennia geleden hielp angst ons om te overleven.

We schatten het gevaar van veel dagelijkse situaties echter meestal veel groter in dan het in werkelijkheid is. Vroeger waren we bang om afgestoten te worden door een groep medemensen, omdat we in ons eentje een grotere kans hadden opgegeten te worden door wilde dieren. Dus hebben we angst voor afwijzing.

We waren ook bang om niet genoeg te hebben (voedsel meestal). We zouden een hongerdood sterven als we niet genoeg konden jagen en verzamelen. Dus hebben we angst voor tekort.

FIO_Blog2

De vraag is echter; hoe relevant zijn deze angsten nu nog?

Vandaag de dag ga je er niet aan dood als je niet bij dat ene groepje mensen hoort en laten we eerlijk zijn, tekort hebben we ook niet! Zeker niet in Nederland. (Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.)

2. De psychische toestand van angst staat geheel los van concreet en echt gevaar (E. Tolle, 1997).

Echt gevaar zorgt voor een gevoel van angst, bijvoorbeeld als je bedreigd wordt. Je hebt nu een keuze; je rent weg, verstopt je of je verdedigt jezelf.

De psychische toestand van angst bevindt zich altijd in de toekomst. Het gaat niet om iets dat nu gebeurt, maar om iets wat zou kunnen gebeuren. Zoals misschien je deadline niet halen: je weet het niet tot het zover is. Dus je kunt maar beter stoppen met piekeren en aan de slag gaan. Dat is veel kansrijker!

Zoals Tolle het mooi zegt: “Je kunt altijd op tegen de huidige situatie, maar je kunt niet op tegen iets dat een projectie is van je verstand – tegen de toekomst kun je niet op.”

3. De lichamelijke sensatie van angst duurt maximaal 60 minuten.

Wij mensen zijn zo ‘gewired’ dat angst als emotie net zo echt kan voelen als concreet gevaar.

Als we getriggerd worden door iets dat we eng vinden (dat kan ook een gedachte zijn) maakt ons lichaam extra adrenaline en noradrenaline aan. Het stress hormoon. Jouw lichaam bereidt zich voor om met “de dreiging” om te gaan.

Misschien ken je de angstaanval symptomen wel; een versnelde hartslag, zwetende handen, trillen, geen adem of een knoop in je maag. Of misschien allemaal tegelijk: in hele erge gevallen kan je zelfs het idee hebben dat je doodgaat.

Dat is niet zo.

Het gaat altijd over.

Overigens is dit ook het enige wat helpt als je daadwerkelijk een paniekaanval hebt; je er bewust van zijn dat het angst is en dat het over gaat. Vervolgens bewegen en ademhalen!

Je lichaam gaat binnen ongeveer 20- 60 minuten terug naar haar normale staat van zijn.

Leven met meer zelfvertrouwen

Dat de emotie van angst vaak iets anders is dan echt gevaar ervaren en dat ons lichaam binnen aanzienlijke tijd weer in ‘normale staat’ verkeerd betekent toch eigenlijk dat we ons veel minder zorgen hoeven te maken dan dat we doen?

Precies! Dit is iets waar ik je bij kan helpen.

Fijn he? Fear is overrated!